Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Рівненська область знаходиться у червоній зоні. Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

14.12.2021

Третя доза вакцини. Кому можна  робити додаткове щеплення від COVID-19?

Третя доза вакцини. Кому можна  робити додаткове щеплення від

COVID-19?

 

В Україні офіційно дозволено робити третє щеплення від коронавірусу. Відповідний наказ підписав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Додаткова доза - це доза, яка вводиться з метою досягнення кращого захисту в осіб, які за станом свого здоров’я, мають нижчу ефективність вакцин у порівнянні з ефективністю вакцини в загальній популяції.

Кому потрібна третя доза

Згідно із наказом Міністерства охорони здоров’я третє щеплення від ковіду, незалежно від того, яким препаратом вакцинувалися раніше, отримають такі категорії людей:

- особи з первинними або набутими імунодефіцитами, наприклад хворі з гострими та хронічними лейкозами, клінічно агресивними лімфомами, гематологічними злоякісними пухлинами, особи з  імуносупресією, спричиненою ВІЛ-інфекцією, тощо;

- особи, які перебували на імуносупресивній або імуномодулюючій терапії під час вакцинації, зокрема ті, які отримували хімієтерапію або імуносупресивну терапію після трансплантації органів;

- особи з хронічними імуноопосередкованими запальними захворюваннями, які отримували імуносупресивну терапію до щеплення, наприклад кортикостероїди та деякі імуномодулюючі препарати;

- особи, які отримували високі дози стероїдів з будь-якої причини за місяць до вакцинації.

Після введення додаткової дози, ці люди будуть більш захищені від коронавірусної хвороби. Для третьої дози краще використовувати мРНК вакцини, а саме Рfizer та Moderna.

 

Як отримати додаткову дозу вакцини ДУ «ТМО МВС України по Рівненській області»

Для цього людина, яка підпадає під вищезгадані критерії, має звернутися до свого дільничного терапевта та отримати направлення на щеплення додатковою дозою. Зазначений лікар видає направлення в довільній формі на введення додаткової дози за медичними показаннями. Після чого у кабінеті щеплень отримуєте третю дозу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В поліклініці ДУ «ТМО МВС України по Рівненській області» можна вакцинувати дітей віком від 12 років.

 

Хочете захистити підлітка від важкого перебігу COVID-19? Вже можна вакцинувати дітей з 12 років!

Діти від 12 років можуть щепитися від COVID-19 вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech за умови наявності в них усіх обов’язкових рутинних щеплень.

Для того, щоб щепити від коронавірусної хвороби дитину віком від 12 років, необхідно надати довідку форми 063/о (карта профілактичних щеплень), що підтверджує наявність у неї всіх рутинних щеплень згідно з Національним календарем щеплень. 

Цю довідку можна отримати в поліклініці ДУ «ТМО МВС України по Рівненській області» у педіатра чи сімейного лікаря. Вакцинація дітей та підлітків відбувається:

  • для дітей 12 - 13 років – за згодою батьків, відповідно до статті 43 Основ законодавства про охорону здоров’я; 
  • для дітей 14 - 17 років – на підставі власного рішення дитини про вакцинацію.

        Нагадаємо, що в Україні дітей віком від 12 років, які мають високі ризики важкого перебігу та розвитку ускладнень після COVID-19 через супутні хвороби, почали щепити від коронавірусної хвороби вакциною Comirnaty ще в липні. Також зазначаємо що вакцинація дітей до 16 років відбувається за обов’язкової згоди батьків чи опікунів. 

(с) 2024

Запис до лікаря