Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Рівненська область знаходиться у червоній зоні. Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

31.01.2023

Міофасціальна релаксація з елементами аутотренінгу для зняття мʼязової та емоційної напруги

Одним із основних завдань Центру психіатричної допомоги та психофізіологічного відбору є збереження та зміцнення психічного здоров’я поліцейських, військовослужбовців, в тому числі осіб, які перебували в зоні бойових дій, полоні, проведення з ними комплексу психокорекційних заходів.

          В рамках Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, ініційованою першою леді Оленою Зеленською, яка має на меті допомогти громадянам подолати пов'язаний з війною стрес і наслідки пережитих травматичних подій, запобігти розвитку психічних та поведінкових розладів, практичними психологами Центру психіатричної допомоги та психофізіологічного відбору в лікарні установи проводяться заняття за програмою «Міофасціальна релаксація з елементами аутотренінгу для зняття мʼязової та емоційної напруги». Сама назва методу розкриває його значення  «міо» – в перекладі з грецького «м’яз», «фасції» – з’єднувальні оболонки, які покривають м’язи, сухожилля і органи, «реліз» – розслаблення. Отже, міофасціальний реліз – розслаблення м’язів і фасцій.

         У міофасціальному релізі використовуються масажні роли, які  допомагають пропрацювати 80% м’язів і фасцій.       

         В ідеальному організмі фасції завжди залишаються м’якими і еластичними і зберігають свою рухливість, але в реальності з віком, під впливом травм і навантажень фасціальна тканина втрачає еластичність, стає тугою і менш рухливою. При перенапруженні фасції погіршується кровотік в судинах, які проходять через неї, а, значить, порушується кровозабезпечення тканини. М’язи і фасції нерозривно пов’язані між собою: розслаблення або вкорочення фасції безпосередньо впливає і на функціонування м’язів.

         Оскільки всі м’язи огортаються фасцією, міофасціальний реліз – це комплекс методів та прийомів, який використовують, щоб зняти напругу в перенапружених м’язах та фасціях.

З міофасціальним релізом нерозривно пов’язано поняття тригерної точки. Тригерні точки – це локальне болюче напруження м’язів. Через наявність в м’язі таких ділянок напруження, м’яз перестає працювати правильно, в повну силу, м’яз стає коротшим, погіршується його кровопостачання, виникає біль та неправильний розподіл «обов’язків» – тонусу та об’єму рухів в сусідніх м’язах та й у всьому тілі, оскільки тіло – це єдина система.

         Причини виникнення тригерних точок – недолік руху і зневоднення і, що надзвичайно важливо розуміти – хронічні стреси нашого динамічного життя. У сучасної людини – сидячий спосіб життя наповнений стресами. Всім відомо, що стрес треба не заїдати, не «перетравлювати» в собі, руйнуючи свій організм та психіку, а стрес треба нейтралізувати фізичною активністю. Так еволюційно склалось, що стресові ситуації колись були пов’язані або з зустріччю з хижаком і, відповідно, необхідністю втечі від нього, або з голодом і, відповідно, з фізичним напруженням по добуванню їжі. А у сучасної людини цей зв’язок порушений. Залишився тільки стрес, а фізична активність зникла. І стрес не має свого фізіологічного розрішення. Але м’язи всеодно підсвідомо напружуються при стресових ситуаціях. І при тривалих хронічних стресах та відсутності фізичної активності певні групи м’язів у людини залишаються постійно напруженими і в цих м’язах формуються трігери. Але незалежно від того, сидите ви або забиваєте цвяхи, тригерні точки будуть з’являтися. Просто в різних місцях.

         Міофасціальний реліз приводить до зняття напруги в перенапружених м’язах та фасціях, а також до стабілізації емоційного стану, зменшення рівня тривожності та хвилювання, що особливо актуально в теперішній час.

 

(с) 2024

Запис до лікаря