13.06.2023
Проблеми, які принесла за собою війна та велика вода ще довго будуть нагадувати про себе.
Через масовий мор риби, який почався внаслідок терористичного знищення росіянами Каховської ГЕС є ризик заразитися інфекційними хворобами, що передаються через воду та забруднені продукти.
Десятки тисяч риб залишилися на обмілілих водоймах. Така ж ситуація найближчими днями може розвинутися в інших постраждалих регіонах країни.
Одну з найбільших загроз може становити ботулізм – гостре інфекційне захворювання. Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.
Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.
Будьте дуже пильними. Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться по медичну допомогу до лікарів.
Симптоми ботулізму включають:
☛ виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль
☛ початкові симптоми зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), «пеленою» перед очима, сухістю у роті та горлі, а також утрудненням під час ковтання та мовлення
☛ блювання, запор і здуття живота
☛ параліч дихальних м’язів
☛ Підвищення температури (гарячка) і втрата свідомості не характерні для ботулізму
☛Одночасно виникає спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтрання, хворому стає важко говорити (голос стає тихим або пропадає)
☛Хворі скаржаться на біль під час ковтання, подразнення в горлі
До слова, на Рівненщині в червні уже зареєстровано перший у поточному році лабораторно підтверджений випадок ботулізму. В ході збору епіданамнезу встановлено факт вживання хворим сирої річкової риби.
Потенційно інфікованим може бути будь-який продукт, забруднений ґрунтом або мулом (найчастіше — м’ясні або рибні продукти домашнього консервування, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином), а також в’ялена, копчена, солена риба.
Крім того, уникайте купівлі риби в місцях стихійної торгівлі.
З метою запобігання харчовим отруєнням потрібно дотримуватись наступних рекомендацій:
☛ретельно мийте руки та посуд;
☛уникайте вживання підозрілих продуктів;
☛за відсутності безпечного джерела води використовуйте метод кип’ятіння;
☛перевіряйте консерви перед вживанням — викиньте ті, які мають випуклість дна, що вказує на бомбаж, а також бульбашки газу після відкриття банки;
☛рибу перед засолом у домашніх умовах очищайте від нутрощів, ретельно промиваючи зовнішню й внутрішню поверхні (нагадуємо: мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, у т.ч. сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини);
☛не консервуйте гриби у герметично закритих банках у домашніх умовах, адже гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту;
☛не купуйте харчові продукти на стихійних ринках з рук у приватних осіб.
Будьте дуже пильними. Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться по медичну допомогу до лікарів. Від цього залежить здоров’я та життя ваші, а також ваших близьких!
(с) 2024