Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Рівненська область знаходиться у червоній зоні. Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

13.06.2023

Чого чекати від великої води

Проблеми, які принесла за собою війна та велика вода ще довго будуть нагадувати про себе.

Через масовий мор риби, який почався внаслідок терористичного знищення росіянами Каховської ГЕС є ризик заразитися інфекційними хворобами, що передаються через воду та забруднені продукти.

Десятки тисяч риб залишилися на обмілілих водоймах. Така ж ситуація найближчими днями може розвинутися в інших постраждалих регіонах країни.

Одну з найбільших загроз може становити ботулізм – гостре інфекційне захворювання. Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.

Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.

Будьте дуже пильними. Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться по медичну допомогу до лікарів.

Симптоми ботулізму включають:

☛ виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль

☛ початкові симптоми зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), «пеленою» перед очима, сухістю у роті та горлі, а також утрудненням під час ковтання та мовлення

☛ блювання, запор і здуття живота

☛ параліч дихальних м’язів

☛ Підвищення температури (гарячка) і втрата свідомості не характерні для ботулізму

☛Одночасно виникає спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтрання, хворому стає важко говорити (голос стає тихим або пропадає)

☛Хворі скаржаться на біль під час ковтання, подразнення в горлі

До слова, на Рівненщині в червні уже зареєстровано перший у поточному році лабораторно підтверджений випадок ботулізму. В ході збору епіданамнезу встановлено факт вживання хворим сирої річкової риби.

Потенційно інфікованим може бути будь-який продукт, забруднений ґрунтом або мулом (найчастіше — м’ясні або рибні продукти домашнього консервування, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином), а також в’ялена, копчена, солена риба.

Крім того, уникайте купівлі риби в місцях стихійної торгівлі.

          З метою запобігання харчовим отруєнням потрібно дотримуватись наступних рекомендацій:

☛ретельно мийте руки та посуд;

☛уникайте вживання підозрілих продуктів;

☛за відсутності безпечного джерела води використовуйте метод кип’ятіння;

☛перевіряйте консерви перед вживанням — викиньте ті, які мають випуклість дна, що вказує на бомбаж, а також бульбашки газу після відкриття банки;

☛рибу перед засолом у домашніх умовах очищайте від нутрощів, ретельно промиваючи зовнішню й внутрішню поверхні (нагадуємо: мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, у т.ч. сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини);

☛не консервуйте гриби у герметично закритих банках у домашніх умовах, адже гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту;

☛не купуйте харчові продукти на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

Будьте дуже пильними. Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться по медичну допомогу до лікарів. Від цього залежить здоров’я та життя ваші, а також ваших близьких!

(с) 2024

Запис до лікаря