Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Рівненська область знаходиться у червоній зоні. Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

16.04.2024

Аналіз на ВІЛ: як перевірити свій статус?

ВІЛ –  це абревіатура від назви збудника, який і спричиняє захворювання: вірус імунодефіциту людини.

ВІЛ-інфекція – це хронічне захворювання, що виникає внаслідок потрапляння в організм вірусу імунодефіциту людини. Вірус вражає імунну систему, порушує захисні функції організму та поступово робить його беззахисним перед іншими інфекціями та захворюваннями.

ВІЛ-інфекція має декілька стадій розвитку — від безсимптомної, коли людина практично не помічає жодних ознак інфікування, до термінальної — коли захворювання вже не підлягає контролю.

Періодичне тестування на ВІЛ є однією з форм профілактики розвитку СНІД (власне хвороби), адже у багатьох випадках хворобу помічають саме на останньому етапі, коли допомогти людині вже дуже важко. 

Як дізнатись чи в мене є вірус ?

Єдиний спосіб – пройти тестування. Найпростіша перевірка відбувається за допомогою експрес-тесту: потрібні крапля крові з пальця та 15 хвилин часу. 

Методи тестування на ВІЛ пройшли цілу еволюцію та змінили кілька поколінь. Сучасні тести мають високу специфічність та чутливість у межах 98-99,9%, але навіть їх потрібно пройти кілька разів, щоб остаточно поставити діагноз.

 

У нашому закладі ДУ «ТМО МВС України по Рівненській області» є пункт тестування на ВІЛ, який знаходиться в клініко-діагностичній лабораторії. Наша лабораторія брала участь у програмі зовнішньої оцінки якості лабораторних досліджень «Експрес тестування на ВІЛ». За результатами проходження програми ступінь точності результатів тестувань лабораторії становить 100%, про що вказано у довідці виданій координатором програми – КП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» РОР.

Тестування на ВІЛ цілком конфіденційне, а діагноз залишається лікарською таємницею.

(с) 2024

Запис до лікаря