Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Рівненська область знаходиться у червоній зоні. Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

03.11.2023

Здорове харчування - здоровий шлунок

Зсередини шлунок вистелений слизовою оболонкою. Це перший рубіж оборони проти бактерій - крізь абсолютно здорову слизову патогенні мікроорганізми проникнути не можуть. Однак гострі спеції, оцет, дуже гаряча або холодна їжа, копченості, жир, кава, алкоголь і газовані напої подразнюють слизову і порушують її цілісність. Це мікроскопічні порушення, проте їх досить для того, щоб бактерії проникли в слизову оболонку і почали її руйнувати. Головним агресором є бактерія Helicobacter pylori. Її можна віднести до умовно патогенних - вона присутня в організмі дуже багатьох людей, не завдаючи відчутної шкоди, але іноді, при ослабленні імунітету, вона починає активно розмножуватися і руйнувати слизову оболонку, викликаючи гастрит і виразкову хворобу. Для захисту шлунка необхідно дотримуватися здорового способу життя, як мінімум кинути палити і відмовитися від вживання алкоголю.

Нікотин підсилює секрецію шлункового соку і призводить до короткочасного звуження судин. Через надлишок соляної кислоти слизова шлунка дратується, а судинний спазм порушує перистальтику. Крім того, нікотин притуплює відчуття голоду. А значить, проміжки між прийомами їжі збільшуються, що зовсім не корисно для травної системи. Алкоголь теж шкідливий: він має виражену подразнюючу дію на слизову оболонку, гальмує травлення, підвищує концентрацію соляної кислоти в шлунковому соку, порушує роботу нервової системи.

Зайве говорити, що поєднання сигарет і алкоголю саме по собі небезпечно для шлунка. Справа ускладнюється також продуктами, які ми вживаємо разом зі спиртним, - зазвичай до алкогольних напоїв подаються дуже жирні (чіпси, м'ясо, шинка), мариновані або гострі закуски.

Отже, як ми можемо забезпечити здоров'я та нормальне функціонування шлунку? Ось корисні поради:

  • Правильне харчування. Споживання здорових, збалансованих страв, багатих волокнами та корисними жирами, може запобігти багатьом проблемам шлунку. Уникайте надмірного споживання гострої, жирної, солодкої їжі та алкоголю.
  • Розподіл їжі. Розподіліть прийом їжі на декілька невеликих порцій протягом дня. Це допоможе запобігти переїданню та зменшити навантаження на шлунок.
  • Медитація та стрес-менеджмент. Включіть в свою щоденну рутину практики релаксації – такі як медитація або йога, які допомагають в зменшенні стресу.
  • Вживання води. Гідратація допомагає утримувати шлунок у гарному стані і полегшує процес травлення.
  • Уникайте швидкого харчування. Спробуйте їсти повільно та насолоджуватися їжею. Також не треба під час їжі відволікатись на будь-які подразники: смартфон, телевізор, книжку тощо.
  • Уникайте куріння. Куріння може призвести до розвитку виразок у шлунку та інших захворювань.
  • Відпочинок після їжі. Спробуйте не лягати спати або не виконувати важку фізичну активність одразу після їжі, оскільки це може сприяти рефлюксу та незручностям.
  • Вчасне лікування. Якщо у вас виникли симптоми, такі як біль у шлунку, печія, виразка чи інші травні проблеми, не відкладайте візит до лікаря.
  • Заспокійливі трави. Деякі трави, такі як м'ята та лаванда, можуть допомогти заспокоїти шлунок і зменшити дискомфорт. Розгляньте їх включення до вашого харчування чи замість звичайного чаю.
  • Слідкуйте за вагою. Дотримуйтесь здорового способу життя та фізичної активності.

Захист шлунку – це важлива частина загального здоров'я. Дотримуючись цих порад, ви можете зберегти свій шлунок у гарному стані та уникнути багатьох неприємностей та захворювань. Пам'ятайте про важливість регулярних медичних оглядів та консультацій з лікарем для підтримання оптимального здоров'я.

(с) 2024

Запис до лікаря