Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Рівненська область знаходиться у червоній зоні. Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

24.07.2023

Що потрібно знати про сальмонельоз

Важливо знати що це за захворювання?

Сальмонельоз — інфекційне захворювання, що передається, в більшості випадків, з їжею фекально-оральний шлях (96–98%), а також контактно - побутовим шляхом. Викликається різними мікробами роду сальмонел. Ці бактерії довгий час зберігаються в зовнішньому середовищі. В деяких продуктах (яйця, молоко, м'ясні вироби) сальмонели здатні не тільки зберігатися, а й розмножуватись, не змінюючи зовнішнього вигляду та смаку їжі (наприклад, у напівфабрикатах). Характеризується ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації, зневоднення організму, а іноді й сепсису.

Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії; найчастіше велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури. Нерідко інфікуються яйця птахів.

Факторами передачі є продукти харчування – яйця, м’ясо птахів, тварин, риби, а також готові продукти, що не підлягають термічній обробці – салати, фрукти, кондитерська продукція.

Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя.

Що відбувається?

Захворювання розвивається через 6-72 години після потрапляння сальмонел в організм. Гостро та швидко розвиваються явища гастроентериту та гастроентероколіту (біль у животі, блювання, пронос). Підвищується температура тіла, спостерігається розлад гемодинаміки на фоні токсикозу та зневоднення. Випорожнення прискорюються, вони рідкі, пінисті, дуже неприємного запаху.

Для сальмонельозу характерно тяжкий перебіг, а ризик зараження хворобою досить великий, тому будь-яка людина має знати, як виникає це захворювання і як його уникнути.

Обов'язковій госпіталізації підлягають хворі з важким і середньої важкості перебігом сальмонельозу, діти, особи похилого віку, працівники харчової та медичної галузей, студенти, які проживають в гуртожитках та інші декретовані контингенти.

Як запобігти захворюванню?

Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати певні правила:

  • не купувати м’ясні та молочні продукти на стихійних ринках,
  • м'ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки;
  • качині та гусячі яйця використовувати тільки в тісто;
  • не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей;
  • кашу або пюре, в які додають молоко чи жовтки, необхідно прокип'ятити;
  • для готових та сирих продуктів використовувати окремий посуд, дощечки для нарізування;
  • молоко перед вживанням кип'ятити, особливо яке придбане на стихійних ринках;
  • продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м'ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С;
  • дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки, по можливості харчуватися в місцях передбачених для цього.
  • неухильно дотримуватися правил особистої гігієни -  частіше мити руки з милом, особливо, після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету. Якщо не має умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук.

При появі найменших ознак захворювання – негайно зверніться до сімейного лікаря!!!

Не займайтеся самолікуванням!!!

(с) 2024

Запис до лікаря