Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Рівненська область знаходиться у червоній зоні. Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

12.09.2022

Лікувально-оздоровчий комплекс "Соляна печера" відновлює свою роботу

Відчинив свої двері лікувально-оздоровчий комплекс «Соляна печера» на базі лікарні (на 60 ліжок) ДУ «ТМО МВС України по Рівненській області», яка розташована у центрі міста Рівне, по вулиці Княгині Ольги, 11.

          Соляна кімната, або галокамера – окреме профільне приміщення, яке обладнане спеціальним чином. Всі поверхні в ньому викладені соляними блоками, що дозволяє створювати в кімнаті максимально сприятливий для людини рівень вологості, тиску і температури. Особливої уваги заслуговує іонний склад атмосфери у соляній кімнаті. Ретельно підібраний набір хімічних елементів сприяє підвищенню працездатності людини і нейтралізує можливість життєдіяльності бактерій і патологічних організмів.

Трішки історії.

          Терапевтичний вплив, який соляна печера справляє на людину, було відомо ще в давнину. Люди цілеспрямовано відвідували подібні кімнати натурального походження, щоб вилікуватись від застуди або ряду інших захворювань. Першу галокамеру сконструював лікар-курортолог Павло Петрович Горбенко, який у 1976 році відкрив спелеотерапевтичний стаціонар у п. Солотвино.

          Принцип роботи сучасних галокамер дещо змінився. Він був вдосконалений, що дозволило навіть підвищити їх ефективність.

Погіршення екологічної ситуації, зміна режиму і способу життя сучасної людини – фактори, які призвели до зниження загального показника здоров’я серед дорослих і дітей. За останній час змінився навіть хімічний склад їжі, що призводить до розвитку дефіцитних станів за багатьма показниками. Дослідження показали, що відвідування соляної печери може допомогти впоратися з усіма цими проблемами.

Курс процедур у соляній кімнаті за ефективністю можна порівняти з тривалим перебуванням на морському курорті. Позитивні зміни в стані відзначаються вже через кілька днів після початку оздоровчих сеансів. Це пояснюється активним насиченням тканин корисними речовинами, прискорення обмінних процесів і виведенням з організму токсичних сполук.

Механізм дії соляної кімнати на організм.

Позитивні результати процедур ґрунтуються на механізмі дії соляного розчину, який має вигляд аерозолю. Маса розпорошується по кімнаті природним шляхом і її частинки зависають в атмосфері. Склад продукту може бути різним, він залежить від того, які типи соляних порід були використані при формуванні поверхонь соляної кімнати.

Частинки розпорошеного складу мають дуже маленький розмір, завдяки чому "без труднощів" проникають в дихальні шляхи людини. Вони можуть осідати прямо в окремих ділянках органів дихання, чинить місцеву дію, або проникати в кров, поширюючись по всьому тілу. Якщо раніше соляна печера в основному рекомендувалася людям із захворюваннями органів дихання, то сьогодні перелік показань до проведення маніпуляції помітно розширився.

Навіть разове відвідування соляної кімнати сприятливим чином позначиться на стані людини, але максимальної ефективності можна досягти тільки при курсовому проходженні процедури. Під дією нових факторів навколишнього середовища внутрішні процеси організму починають перебудовуватися, адаптуючись до нових умов. Це призводить до того, що обмінні хімічні процеси починають приходити в норму, підвищуючи функціональність органів і систем.

Користь соляної кімнати для здоров’я.

          Відвідування соляної кімнати показано не тільки хворим, а й здоровим людям. Дотримання правил відвідування соляної печери  впливають на людину виключно позитивно. Все ж є кілька станів, при яких перебування в соляній печері дає найбільш виражені позитивні результати:

  • Хвороби дихальних шляхів. Фізіотерапія може полегшити стан при хронічному бронхіті, знизить ймовірність розвитку астми, загальмує процес розвитку патології.
  • Шкірні захворювання. Цілюща атмосфера прискорить процес загоєння шкіри при екземі, фурункульозі і інших дерматитах.
  • Гіпертонія, гіпотонія, захворювання серця і судин. Пари солей здатні полегшити стан і зменшити ймовірність виникнення екстрених ситуацій.
  • Нервові хвороби. Регулярне відвідування соляної кімнати позбавляє неврозів і безсоння.
  • Цукровий діабет.
  • Порушення роботи щитовидної залози. Кілька курсів в галокамері здатні налагодити деякі збої в роботі організму.
  • При правильному підході соляна печера позбавить від депресії на фоні хронічної втоми. Сеанси помітно покращують настрій, знімають ознаки дратівливості і тривожності. Жінки все частіше поєднують відвідування особливої кімнати з процедурами, спрямованими на корекцію ваги. Загальний позитивний вплив сеансів на організм сприяє налагодженню обмінних процесів, що є однією з важливих складових схуднення.

          Лікувальний ефект відвідування соляної печери:

  • Зниження захворюваності застудами та грипом.
  • Очищення дихальних шляхів.
  • Підвищення імунітету.
  • Нормалізація тиску.
  • Поліпшення розумової діяльності.
  • Відновлення метаболізму, складу і циркуляції крові.
  • Активізація процесів обміну речовин.
  • Зменшення стресових станів організму.
  • Поліпшення стану шкірного покриву.
  • Уповільнення старіння організму.

          Навіть хропіння після кількох сеансів відвідування соляної печери припиняється, а це для багатьох – причина серйозного дискомфорту.

          Незважаючи на плюси соляної печери, процедура протипоказана при багатьох патологіях і розладах. Утриматися від відвідування кімнати необхідно в наступних випадках:

Туберкульоз, навіть в залікованому стані.

Гіпертонія другого ступеня і вище.

Патологія нирок.

Загальна інтоксикація, до повного очищення організму.

Емфізема, навіть на ранній стадії.

Порушення коронарного кровоточу.

Наявність відкритих ран і гнійників.

Підвищена температура тіла.

Будь-які захворювання, що знаходяться в стадії загострення.

          Отже, 40 хвилин перебування в соляній кімнаті здатні замінити 3 дні відпочинку на морському узбережжі.

          Напевно, подібна пропозиція зацікавить багатьох, адже для людей із захворюваннями органів дихання, шкіри, гіпертонічною хворобою  та тих, хто постійно відчуває стрес, відвідання соляної печери буде надзвичайно корисним. Тому пропонуємо скористатися такою  можливістю у нас!

 

(с) 2024

Запис до лікаря