Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Рівненська область знаходиться у червоній зоні. Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

07.12.2022

Пісочна терапія

Одним із основних завдань відомчої медицини є збереження та зміцнення психічного здоров’я поліцейських, військовослужбовців, в тому числі осіб, які перебували в зоні бойових дій, у полоні, проведення з ними комплексу психотерапевтичних, психокорекційних заходів. У зв’язку із цим в ДУ «ТМО МВС України по Рівненській області» проводиться пісочна психотерапія в кабінеті психокорекційної допомоги.

       Пісочна терапія — метод, який з'явився у рамках аналітичної психології , який передбачає взаємодію з піском. Він є способом спілкування людини з навколишнім світом і самим собою, а також засобом зняття внутрішньої напруги через втілення її на несвідомо-символічному рівні.

Пісочна терапія допомагає у вирішенні наступних проблем:

  • проблеми у поведінці різного характеру;
  • агресія;
  • тривожність, сором'язливість;
  • замкнутість, невпевненість, занижена самооцінка;
  • труднощі в спілкуванні;
  • профілактика розвитку невротичних і психосоматичних розладів;
  • проблеми взаємодії з близькими людьми.

       Пісочна терапія відрізняється від інших форм терапії простотою маніпуляцій, можливістю створити нові форми, коротким періодом існування образів, що створюються.  В пісочниці люди створюють те, що відбувається в їхньому реальному житті або ж те, що вони хочуть в неї додати. Вибудовуючи на піску сюжет, який тримає в голові, вона сама режисирує і сама ж дивиться історію про себе. У такі моменти, оцінивши ситуацію з боку, людина перестає її боятися. Пісочна терапія допомагає людині висловити тяжкі переживання, біль від втрат, внутрішні конфлікти та якісь нестерпні почуття, про які неможливо було говорити. Невидимий біль і страждання душі за допомогою картини на піску з внутрішнього простору переноситься у зовнішній простір і стає видимим і відчутним. За допомогою образів, символів та метафор зі світом травми вже не так страшно мати справу, говорити про неї та трансформувати у щось інше, що дасть ресурс для подальшого зростання та розвитку.

(с) 2024

Запис до лікаря