Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Рівненська область знаходиться у червоній зоні. Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

05.01.2022

Пам'ятка про психічне здоров'я Державної установи "Територіальне медичне об'єднання Міністерства внутрішніх справ України по Рівненській області"

Центр психіатричної допомоги

та професійного психофізіологічного відбору

ОСНОВНІ ВЕКТРИ ПСИХОПРОФІЛАКТИКИ,

ЗБЕРЕЖЕННЯ І ЗМІЦНЕННЯ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВЯ

(ПАМ’ЯТКА)

            РІВНЕ 2021

«Вам не потрібно контролювати свої думки. Вам просто потрібно перестати дозволяти їм контролювати вас.»

Ден Міллман

Психічне здоров’я – основа щасливого життя людини!

Психічне здоров’я має першочергове значення для особистого благополуччя, підтримки здорових сімейних відносин і здатності кожної окремої людини зробити внесок в життя суспільства. Фізичне здоров’я неможливе без психічного здоров’я. Так як ми піклуємося про своє фізичне тіло, так ми повинні піклуватися про своє психологічне благополуччя.

Сучасний світ через свою складність, динамічність та суперечливість створює різноманітні проблеми для людини, захоплюючи її особистісний простір. Збільшення повсякденних фізичних і психічних навантажень, загострення екзистенційного почуття страху, невпевненості, розгубленості та розчарування, вплив на особистість інформаційних потоків – усе це, негативно позначається на здоров’ї людини загалом і на її психічному здоров’ї зокрема.

                                                             

Враховуючи те, що людське життя є найвищою суспільною цінністю, найважливішим завданням людства має бути збереження фізичного та психічного здоров’я людини!

У завдання психогігієни і психопрофілактики входять збереження, зміцнення і цілісний розвиток духовної, психічної, соціальної та соматичної складових людини.

Психічне здоров’я — це рівень психологічного благополуччя, який визначається не тільки відсутністю психічних захворювань, а й рядом соціально-економічних, біологічних і тих, що відносяться до навколишнього середовища факторів.

Психологічно здорова людина – це перш за все людина спонтанна і творча, життєрадісна і весела, відкрита і така, що пізнає себе і навколишній світ не лише розумом, але і відчуттями, інтуїцією. Вона повністю приймає саму себе і при цьому визнає цінність і унікальність людей, що оточують її. Така людина покладає відповідальність за своє життя перш за все на саму себе і отримує уроки з несприятливих ситуацій. Її життя наповнене сенсом, хоча вона не завжди формулює його для себе. Вона знаходиться в постійному розвитку і, звичайно, сприяє розвитку інших людей. Її життєва дорога може бути не зовсім легкою, а інколи досить важкою, але вона адаптується до умов життя, що швидко змінюються. І що важливе – вміє знаходитися в ситуації невизначеності, довіряючи тому, що буде з нею завтра. Таким чином, можна сказати, що «ключовим» словом для опису психологічного здоров’я є слово «гармонія», або «баланс». І перш за все це гармонія між різними складовими самої людини: емоційними і інтелектуальними, тілесними і психічними тощо.

Оскільки кінцевим підсумком високорозвиненої особи є психологічне благополуччя, тому для комплексного розвитку потрібно знати -

основні (шість) складові психічного здоров’я і благополуччя:

  1. Першою і найважливішою складовою є прийняття себе як людини, гідного поваги. Це центральний ознака ментального здоров’я людини.
  2. Уміння людини підтримувати позитивні, теплі, довірчі відносини з іншими. Люди з такими якостями мають вищий потенціал до любові і дружнім відносинам.
  3. Автономність – це незалежність і здатність людини регулювати свою поведінку зсередини, а не чекати похвали або оцінки себе з боку оточуючих. Це здатність, завдяки якій людина може не дотримуватися колективних вірувань, забобонів і страхів.
  4. Екологічна майстерність – здатність людини активно вибирати і створювати власне оточення, яке відповідає його психологічним умовам життя.
  5. Наявність мети в житті – упевненість в наявності мети і сенсу життя, а також діяльність, спрямована на досягнення цієї мети.
  6. Самовдосконалення – мало досягти тих характеристик, які були описані вище, важливо розвивати власний потенціал. Тобто повинна бути потреба реалізації себе і власних здібностей. Важливим аспектом ставлення до себе, як до особистості, здатної до самовдосконалення, є також відкритість новому досвіду.

Міжнародний стандарт психічного здоров’я включає 10 ознак:

 

•          інтелект

•          цілеспрямованість

•          гнучкість, логічність

•          мислення

•          моральні якості

•          соціальна поведінка

•          особливості харчування

•          емоційність

•          відношення до свого здоров’я

•          сексуальність.

 

Для збереження психічного здоров’я важливо уникати скупості, мстивості, заздрощів, лицемірства, гордині, хворобливого самолюбства!

 

Наша психічна складова занадто складна, динамічна і неоднозначна, щоб підтримувати її тільки одним способом.

У зв’язку з цим слід навчитися розпізнавати і реагувати на ознаки погіршення психічного здоров’я:

 

1. Емоційно-когнітивні ознаки:

§ Понижений (пригнічений) або піднесений настрій.

§ Відчуття тривоги і необґрунтована тривожність.

§ Дратівливість або прояви злості до себе або оточуючих.

§ Повторювані негативні думки про себе, про оточуючих, про майбутнє.

§ Знижена концентрація і увага.

§ Апатія, неуважність.

 

2. Фізіологічні ознаки:

§ Безсоння або пересипання.

§ Постійна втома, швидка втомлюваність або зайва активність чи надлишок енергії.

§ Зміна апетиту. Недоїдання чи переїдання.

§ Проблеми з травленням, шлунком, кишківником.

§ Фізичні болі – головні, серцеві, в області попереку, м’язові.

§ Рухова загальмованість або різке збільшення рухової активності.

 

3. Соціальні ознаки:

§ Відсутність бажання спілкуватися з людьми, труднощі з функціонуванням в колективі.

§ Надмірна соціальна активність в реальному житті або в соціальних мережах.

§ Труднощі в комунікації з людьми.

§ Зловживання алкоголем, наркотичними речовинами, ліками.

§ Проблеми в навчанні або на роботі при виконанні завдань.

§ Відсутність життєвих інтересів, мотивації.

 

Окремо ці ознаки можуть характеризувати тимчасові відхилення від норми, але в сукупності вони можуть бути свідченням погіршення психічного здоров’я.

Якщо ці ознаки проявляються більше двох тижнів, то вони повинні розцінюватися як симптоми можливих психічних захворювань.

Права та обов’язки людини під час надання медичної допомоги регламентуються Конституцією України, Законом України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 № 2801-XII, та іншими чинними нормативно-правовими документами.

Права та основоположні свободи людини під час надання психіатричної допомоги також регламентуються Законом України від 22.02.2000 № 1489-III «Про психіатричну допомогу» (із змінами).

Цей Закон визначає правові та організаційні засади забезпечення громадян психіатричною допомогою виходячи із пріоритету прав і свобод людини і громадянина, встановлює обов’язки органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з організації надання психіатричної допомоги та правового і соціального захисту, навчання осіб, які страждають на психічні розлади, регламентує права та обов’язки фахівців, інших працівників, які беруть участь у наданні психіатричної допомоги, здійсненні соціального захисту та навчання осіб, які страждають на психічні розлади.

Статтею 6 Закону передбачено конфіденційність відомостей про стан психічного здоров’я особи та надання психіатричної допомоги

Медичні працівники, інші фахівці, які беруть участь у наданні психіатричної допомоги, та особи, яким у зв’язку з навчанням або виконанням професійних, службових, громадських чи інших обов’язків стало відомо про наявність у особи психічного розладу, про факти звернення за психіатричною допомогою та лікування у закладі з надання психіатричної допомоги чи про перебування у закладі соціального захисту осіб, які страждають на психічні розлади, або спеціальному навчальному закладі, а також інші відомості про стан психічного здоров’я особи, її приватне життя, не можуть розголошувати ці відомості, крім випадків, передбачених частинами третьою, четвертою та п’ятою цієї статті.

Право на одержання і використання конфіденційних відомостей про стан психічного здоров’я особи та надання їй психіатричної допомоги має сама особа чи її законний представник.

За усвідомленою письмовою згодою особи або її законного представника відомості про стан психічного здоров’я цієї особи та надання їй психіатричної допомоги можуть передаватися іншим особам лише в інтересах особи, яка страждає на психічний розлад, для проведення обстеження та лікування чи захисту її прав і законних інтересів, для здійснення наукових досліджень, публікацій в науковій літературі, використання у навчальному процесі.

Допускається передача відомостей про стан психічного здоров’я особи та надання їй психіатричної допомоги без згоди особи або без згоди її законного представника для:

1) організації надання особі, яка страждає на тяжкий психічний розлад, психіатричної допомоги;

2) провадження досудового розслідування, складання досудової доповіді щодо обвинувачених або судового розгляду за письмовим запитом слідчого, прокурора, суду та представника уповноваженого органу з питань пробації.

У листку непрацездатності, що видається особі, яка страждає на психічний розлад, діагноз психічного розладу вписується за згодою цієї особи, а у разі її незгоди - лише причина непрацездатності (захворювання, травма або інша причина).

Забороняється без письмової згоди особи або без письмової згоди її законного представника та лікаря-психіатра, який надає психіатричну допомогу, публічно демонструвати особу, яка страждає на психічний розлад, фотографувати її чи робити кінозйомку, відеозапис, звукозапис та прослуховувати співбесіди особи з медичними працівниками чи іншими фахівцями при наданні їй психіатричної допомоги.

Забороняється вимагати відомості про стан психічного здоров’я особи та про надання їй психіатричної допомоги, за винятком випадків, передбачених цим Законом та іншими законами.

Документи, що містять відомості про стан психічного здоров’я особи та надання їй психіатричної допомоги, повинні зберігатися з додержанням умов, що гарантують конфіденційність цих відомостей. Вилучення оригіналів цих документів та їх копіювання може здійснюватися лише у випадках, встановлених законом.

Відповідно до статті 25 Закону особи, яким надається психіатрична допомога, мають права і свободи громадян, передбачені Конституцією України (254 К/96-ВР) та законами України.

Особи, яким надається психіатрична допомога, мають право на:

• поважливе і гуманне ставлення до них, що виключає приниження честі й гідності людини;

• отримання інформації про свої права, пов'язані з наданням психіатричної допомоги; 6

• одержання психіатричної та соціальної допомоги в умовах, що відповідають вимогам законодавства;

• відмову від надання психіатричної допомоги, за винятком випадків її надання в примусовому порядку, передбаченому законом;

• усі види медичної допомоги за медичними показаннями;

• одержання психіатричної допомоги в найменш обмежених, відповідно до їх психічного стану, умовах, якщо можливо, за місцем проживання цих осіб, членів їх сім'ї, інших родичів або законних представників;

• утримання в психіатричному закладі лише протягом строку, необхідного для обстеження та лікування;

• попередню згоду або відмову в будь-який час від застосування нових методів діагностики і лікування та лікарських засобів чи від участі у навчальному процесі;

• безпечність надання психіатричної допомоги;

• безоплатне надання медичної допомоги у державних і комунальних закладах охорони здоров'я, а також безоплатне або на пільгових умовах забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

• безоплатну юридичну допомогу з питань, пов'язаних з наданням їм психіатричної допомоги;

• альтернативний, за власним бажанням, психіатричний огляд та залучення до участі в роботі комісії лікарів-психіатрів з питань надання психіатричної допомоги будь-якого фахівця, який бере участь у наданні психіатричної допомоги, за погодженням з ним;

• збереження права на жиле приміщення за місцем їх постійного проживання протягом часу надання їм стаціонарної психіатричної допомоги;

• особисту участь у судових засіданнях при вирішенні питань, пов'язаних з наданням їм психіатричної допомоги та обмеженням у зв'язку з цим їх прав;

• відшкодування заподіяної їм шкоди або шкоди їх майну внаслідок незаконного поміщення до психіатричного закладу чи психоневрологічного закладу для соціального захисту або спеціального навчання чи внаслідок незабезпечення безпечних умов надання психіатричної допомоги або розголошення конфіденційних відомостей про стан психічного здоров'я і надання психіатричної допомоги. 7

Друга складова частина - права пацієнтів, що знаходяться в спеціалізованих закладах з надання психіатричної допомоги (стаття 25 Закону).

Особи під час перебування у спеціалізованому закладі з надання психіатричної допомоги мають право на:

• спілкування з іншими особами, в тому числі з адвокатом або іншим законним представником, без присутності сторонніх осіб згідно з правилами внутрішнього розпорядку психіатричного закладу;

• повідомлення будь-якої особи за своїм вибором про надання їм психіатричної допомоги;

• забезпечення таємниці листування при відправці та отриманні будь-якої кореспонденції;

• доступ до засобів масової інформації;

• дозвілля, заняття творчою діяльністю;

• відправлення релігійних обрядів, додержання релігійних канонів;

• звернення безпосередньо до керівника або завідуючого відділенням психіатричного закладу з питань надання психіатричної допомоги, виписки з психіатричного закладу та додержання прав, передбачених цим Законом;

• допомогу по загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню або пенсію згідно з законодавством.

Особи під час перебування у психіатричному закладі мають також права, які за рішенням лікаря-психіатра (комісії лікарів-психіатрів) в інтересах захисту їх здоров'я чи безпеки, а також в інтересах здоров'я або безпеки інших осіб можуть бути обмежені:

• приймати відвідувачів наодинці;

• придбавати і використовувати предмети повсякденного вжитку;

• перебувати на самоті.

Окресливши перелік прав пацієнта, необхідно зупинитися на обов’язках, що випливають із норм чинного законодавства, зокрема: Конституції України, Основ законодавства про охорону здоров’я, норм галузевого законодавства.

Отже, пацієнт зобов’язаний:

• піклуватись про своє здоров’я та здоров’я дітей, не шкодити здоров’ю інших громадян;

• виявляти в спілкуванні з медичними працівниками повагу і такт;

• повідомляти лікарю всю інформацію, необхідну для постановки діагнозу і лікування захворювання;

• після надання згоди на медичне втручання неухильно виконувати всі розпорядження лікуючого лікаря. У разі відмови від запропонованих методів обстеження чи лікування, підписати відмову від медичного втручання;

• дотримувати правила внутрішнього розпорядку лікувальної установи, де він знаходиться;

• співробітничати з лікарем при одержанні медичної допомоги;

• негайно інформувати лікаря про зміну стану свого здоров'я в процесі діагностики і лікування;

• негайно звертатися до лікаря при підозрі на наявність, або при наявності захворювання, що представляє небезпеку масового поширення;

• у передбачених законодавством випадках проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення;

• надавати невідкладну допомогу іншим громадянам, які знаходяться у загрозливому для їх життя і здоров’я стані;

• не починати дій, здатних порушити права інших пацієнтів;

• виконувати інші обов’язки, передбачені законодавством про охорону здоров’я.

Найважливіше, що втрачає людина через нервово-психічні розлади – це працездатність.

Здоров’я населення залежить від рівня благополуччя всього суспільства і від його уваги до цих проблем. Охорона психічного здоров’я – це процес, який починається в кожній окремій родині, продовжується за місцем роботи людей, охоплює все місцеве співтовариство та інфраструктуру системи громадської охорони здоров’я в цілому.

Фізичне і психічне здоров’я людини взаємопов’язані.

Психічне здоров’я має першочергове значення для особистого благополуччя, підтримки здорових сімейних відносин і здатності кожної окремої людини зробити внесок в життя суспільства. І повірте, фізичне здоров’я неможливе без психічного здоров’я. Людське тіло живе своїм власним життям, яке нерозривно пов’язане з життям психічним, хоч до нього не належить. Проте, людське тіло зовсім не бездушний механізм, воно у певному розумінні рівноправний партнер. Воно не тільки храм духу, але й один із його аспектів. Здоров’я, життєвий успіх і так зване щастя в значній мірі залежить від набуття життєвої гармонійної цілісності психічного і тілесного компонентів.

                                                             

Збереження психічного здоров’я несумісне з вживанням будь-яких психоактивних речовин!

У збереженні та зміцненні психічного здоров’я важливе значення має дотримання принципів здорового способу життя.

Особливе значення має психогігієна – це комплекс заходів з дотриманням культури між особистих стосунків, уміння керувати своїми емоціями, чергувати працю і відпочинок, створювання сприятливого психологічного клімату у колективі, сім’ї; систематично займатись фізичною культурою, додержуватись раціонального харчування, режиму дня, достатньо спати, позитивно мислити, бути оптимістичним, доброзичливим.

Поради, що допоможуть зберегти наше психічне здоров’я та наших близьких:

  1. Слова мають значення. Вони можуть як нашкодити, так і підтримати людину. «Шизофренік», «псих» можуть бути замінені на вислів «людина із психічною хворобою». Такі вислови, як «Ти впораєшся, ти все подолаєш», чи «Просто розслабся» можуть, іноді завдати більше шкоди, ніж допомогти. Замість цього ви можете запропонувати свою підтримку та сказати: «Мені дуже шкода, що ти погано почуваєшся» або краще запитати, чим я можу допомогти.
  2. Доброта по відношенню до інших та самих себе. Це може бути посмішка, вміння вислухати або запрошення до зустрічі, за філіжанкою кави, щось просте, що дасть можливість відчути іншій людині, що ви поруч.
  3. Набуття нових знань: знання фактів та руйнування міфів про психічні захворювання може стати відмінним способом позбутися від стигми. Допомога в подоланні стигми щодо психічних захворювань здатна допомогти людям шукати необхідну їм допомогу і домогтися позитивних змін. Бо стигма – це найбільша перешкода для будь-кого, хто страждає на психічне захворювання для звернення по медичну допомогу.
  4. Розпізнавання ознак стресу. Стресори, пов'язані з пандемією, по-різному впливають на людей. Психологічний стан може суттєво погіршитися (наприклад, почуття неспокою), а також можуть бути скарги на погане фізичне самопочуття (поганий сон). Особливо важко впоратися зі стресами, що знаходяться за межами нашого особистісного контролю.

У людей можуть виникати:

  • Побоювання і тривога про власне здоров'я та здоров'я своїх близьких.
  • Зміни в режимі сну або харчування.
  • Проблеми зі сном або концентрацією уваги.
  • Загострення хронічних проблем зі здоров'ям.
  • Зловживання алкоголем, тютюном або іншими психоактивними речовинами.

Слід враховувати, що не всі люди реагують на одну і ту ж подію та демонструють своє занепокоєння чи страждання однаково.

5. Піклування та турбота про себе – це важлива умова для того, щоб впоратися зі стресом. Ось прості способи подбати про себе:

  • Робіть перерви в перегляді, читанні або прослуховуванні новин, у соціальних мережах обирайте достовірні джерела інформації.
  • Дбайте про свій організм та тіло, уникайте переохолодження.
  • Для того, щоб заспокоїтися, використовуйте глибоке дихання.
  • Намагайтеся їсти здорову, збалансовану їжу, регулярно займатися спортом, приділяти увагу сну, уникати вживати алкоголь та наркотики.
  • Спілкуйтеся з іншими. Поговоріть із людьми, яким ви довіряєте, про свої турботи, занепокоєння та ваші почуття, дозвольте близьким вам людям, особливо дітям, поділитися своїми проблемами і прийняти підтримку.
  • Дотримуйтесь розпорядку дня, знаходьте час на те, що вам подобається.
  • Зосередьте свою енергію на тому, що можете контролювати.

6. Проявляйте турботу до інших (особливо, в умовах сучасності, а саме пандемії COVID-19) до тих, хто має проблеми із психічним здоров’ям, людей похилого віку, дітей. Саме вони, ймовірно, мають та матимуть у майбутньому більш серйозні психологічні проблеми. Дайте їм можливість висловити свої побоювання з приводу спалаху хвороби, запевнити їх і дати їм зрозуміти, що вони можуть розраховувати на вас. Якщо ваша дитина засмучена або налякана, поговоріть з нею про те, як впоратися зі своїми почуттями. Намагайтеся бути хорошим слухачем і питати, чим ви можете допомогти. Це може стати першим кроком до одужання.

7. Допоможіть близькій людині отримати професійну допомогу, якщо це потрібно.

У випадках, коли людина, яку ви знаєте має: проблеми зі сном, почуття тривоги, депресії, панічні атаки, злість, провину, безпорадність, заціпеніння або замішання; проблеми з концентрацією уваги; переїдання; зловживання алкоголем або ліками, зверніться до сімейного лікаря, психолога або психіатра. Якщо ви помітили ці симптоми, потрібно мотивувати людину звернутися до спеціаліста за консультацією.

Практичні рекомендації

які можуть бути використані для оздоровлення психіки та зміцнення психологічної стійкості.

  1. Здоровий сон.
  2. Багато людей, які довгий час не сплять або сплять дуже мало (2-4 години на добу) мають поганий настрій, відчувають втому, стають дратівливими. Повноцінний сон – важливий критерій, який допомагає зберігати спокій та рівновагу. Сон до 00.00 є дуже корисним, тому необхідно лягати спати до 22.00. Тривалість сну має становити 7-8 годин.
  3. Оточуйте себе речами, які Вам подобаються:
  4. Вдягайтеся як подобається, слухайте музику, яка приємна саме Вам, їже їжу яка Вам подобається.
  5. Ритуали.
  6. Придумайте та реалізуйте якісь особливі ритуали для себе. Це може бути щось приємне, те що дарує  радість, надихає та наповнюю Вас. Можливо це буде випита чашка кави або чаю в улюбленому місці,  а можливо зустріч із приємними та цікавими людьми.
  7. Прислухайтеся до себе.
  8. Важливо розуміти що Вам подобається, а що не подобається і уникати того, що не приємне. Навчіться говорити «ні» тому, що не подобається і казати «так» тому, що подобається. Також потрібно розуміти де закінчуюсь «я» і де починається інша людина, де Ваші права,обов’язки та відповідальність, а де іншої людини. Розуміння всього цього позитивно впливає на психологічний стан.
  9. Інформаційна гігієна.

Не забуваємо про те, що у вирі різноманітної інформації, головною метою освічених людей у багатьох країнах світу є фільтрація найнеобхіднішої інформації. Головним механізмом захисту від негативних інформаційно-психологічних впливів на рівні особистості є  необхідність формулювання мети пошуку, отримання, обробки, збереження та забування тої чи іншої інформації та відмову від зайвої чи непотрібної інформації. Перегляд чи читання негативних новин, відповідно позитиву не принесуть. Якщо Ви помічаєте, що при перегляді стрічки у фейсбуці чи інстаграмі, у Вас виникає роздратування чи заздрість по відношенню до інших людей, то це яскравий сигнал того, що варто припинити дивитися на інший і прийшов час зайнятися своїм життям та особистісним зростанням!

  1. Режим дня та відпочинок.
  2. Намагайтеся робити свої справи вчасно, адже  перевантаженість, відкладання на останню хвилину  це теж стресова ситуація, яка досить пригнічує. Також не забувайте про відпочинок.
  3. Фізична активність  протягом дня.
  4. Фізичне і психічне здоров’я дуже пов’язані. Усім відома фраза «У здоровому тілі здоровий дух», тому дотримуйтесь звичайної гігієни, правильного харчування, займайтеся фізкультурою, слідкуйте за своїм фізичним тілом та станом здоров’я.
  5. Робота в радість.
  6. Працюйте там, де вам подобається. Багато людей займаються діяльністю, яка не приносить їм задоволення, дратує, пригнічує. Не варто мучитись усе своє життя на ненависній роботі. Знайдіть шлях зайнятися тією справою яка вам подобається, тому що  це ваше життя і воно одне.

Міністерство охорони здоров’я створило безкоштовний сервіс tellme.com.ua  для тих випадків, коли людині потрібна допомога фахівця.

Плануйте своє життя!

Бережіть психічне здоров`я! Адже це запорука щасливого життя і довголіття!

Піклуйтеся про себе, оточуйте себе приємними речами, думайте про щось добре, спілкуйтеся з цікавими людьми, займайтеся улюбленою справою  і тоді ваше психічне здоров’я буде

 

(с) 2024

Запис до лікаря